Wat is proeftijd en hoe werkt het voor jou en je werkgever?

Blog 1

Proeftijd blijft een lastig onderwerp. Dit, omdat er zoveel regels aan verbonden zitten. Maar welke regels gelden nou voor jou en je werkgever? In deze blog leggen we het aan jou uit!

Hoe werkt proeftijd?

Het sollicitatiegesprek met jouw potentiële werkgever heeft al een aantal weken geleden plaatsgevonden. Het bedrijf heeft de interesse getoond in jou en jij bent ook erg enthousiast geworden. Het bedrijf past bij jou en jij bent er al helemaal klaar voor om hier aan de slag te gaan!

Om er zeker van te zijn dat jij dit werk ook zo leuk vindt als dat je denkt en jouw werkgever zich ook niet in jou vergist, kan er een proeftijd afgesproken worden tussen beide partijen. 

Wat is een proeftijd?

De proeftijd is een kennismakingsperiode waarin jij als werknemer het bedrijf kan leren kennen en de werkgever jou. Je komt erachter of jouw werkzaamheden overeenkomen met wat in de vacature en tijdens de gesprekken is geschetst. De werkgever ziet of jij echt de hardwerkende en enthousiaste werknemer bent, zoals jij jezelf in de gesprekken hebt laten zien. Tijdens deze periode mogen zowel jij, de werknemer, als ook de werkgever allebei de arbeidsovereenkomst op ieder moment opzeggen.

In deze blog lees je over signalen waaruit blijkt dat jij je proeftijd beter niet voort kan zetten en op zoek moet gaan naar een andere baan die wel echt bij jou past. Heb je nu al het idee dat je huidige baan niet bij je past? Schrijf je nu bij ons in en laat ons jou helpen met deze zoektocht!

Is een proeftijd verplicht?

Het is niet verplicht om een proeftijd af te spreken. Deze geldt alleen als deze schriftelijk is vastgelegd. Als beide partijen weten dat het gaat klikken, kunnen zij gelijk een sprong in het diepe wagen. Wanneer je toch wilt stoppen met werken, moet je je houden aan de afgesproken opzegtermijn. Toch wordt er nog veel gebruik gemaakt van de proefperiode.

Duur proeftijd

De proeftijd mag maximaal twee maanden duren. Hier zijn een aantal regels aan verbonden waaruit blijkt of de proeftijd een of twee maanden mag duren.

De periode mag maximaal een maand duren als er een tijdelijk arbeidscontact is zonder einddatum. Ook mag deze maar een maand duren als het gaat over een periode van meer dan zes maanden maar minder dan twee jaar.

Bij een vast dienstverband of een tijdelijk arbeidscontract voor twee jaar of langer mag er een proeftijd van twee maanden worden opgesteld.

Als er een arbeidscontract wordt opgesteld voor korter dan een half jaar, mag er geen proeftijd opgesteld worden en moet de werknemer gelijk aan de slag.

Proeftijd wettelijk

Er zijn nog een aantal regels die gelden als er een proeftijd wordt afgesproken.

  • Een uitzendkracht mag geen proefperiode meer doorlopen als hij/zij al langer dan twee maanden bij een werkgever werkt en hetzelfde soortgelijke werk doet. Deze moet gelijk aan de slag kunnen gaan.
  • Een proefperiode mag maar één keer afgesproken worden, tenzij een werknemer die al in dienstverband zat een nieuwe functie of andere werkzaamheden krijgt. Hierbij gaat het niet om een kleine nieuwe taak, maar bijvoorbeeld als iemand van medewerker naar manager gaat.

Proeftijdontslag

Maar wat gebeurt er als jij als werknemer ontslagen wordt tijdens de proefperiode? Dat kan, maar ook hier zitten een aantal regels aan verbonden.

  • Er is geen opzegtermijn;
  • Er mogen geen discriminerende redenen zijn om iemand te ontslaan. Dit is volgens de wet verboden;
  • Een proefperiode mag niet worden verlengd. Wanneer iemand precies in deze periode ziek is, mag de werknemer ontslagen worden.

Natuurlijk heb jij ook de mogelijkheid om tijdens jouw proefperiode op te zeggen.

Is er na het lezen van deze blog jou nog iets onduidelijk? Neem dan contact met ons op via 0174-725 200. Wellicht kunnen wij jou helpen!

Deel via: