Duitsland – verbod weekendrust in cabine

Afgelopen 12 april hebben wij aangegeven dat Duitsland de weekendrust (45 uur) in de cabine ook gaat verbieden. In Frankrijk en België is dit al het geval. Deze nieuwe wet is 24 mei officieel gepubliceerd en is ingegaan op 25 mei.

Volgens de nieuwe wet zal de normale wekelijkse rusttijd (45 uur) niet geldig zijn als deze wordt gedaan in het voertuig (of op een andere plaats die niet geschikt is om te rusten). TLN geeft aan dat overtreders worden beboet op de volgende manier:

Voor de chauffeur: 60 euro voor elk uur dat hij niet rust
Voor de werkgever: 180 euro voor elk uur dat de chauffeur niet rust

Boetes worden alleen uitgeschreven indien de overtreding plaatsvindt op Duits grondgebied en alleen als het betrekking heeft op een normale wekelijkse rusttijd van 45 uur. Wij denken dat er alleen beboet zal worden als de chauffeur op heterdaad betrapt wordt, zoals ook in België het geval is. In geval van een controle, dan kan de chauffeur beter nooit zeggen dat hij een normale wekelijkse rust maakt van tenminste 45 uur, maar dat hij een verkorte rust van tenminste 24 uur maakt. De verkorte wekelijkse rust in de cabine blijft wel toegestaan.

Bron: Transport in nood

Deel via: