Erick: Het schouderklopje tot succes

Op jonge leeftijd begon ik met voetballen en in mijn eerste jaar werden we direct kampioen. Achteraf bleek dat er een aantal talenten in ons team zaten die later zelfs in het 1e van de club speelden. Als ik terug denk dit eerste voetbaljaar, blijft het toch bijzonder! Kwam dit door de ouders aan de lijn? Door de enthousiaste coach? Of door het kampioenschap dat jaar? Ook al is het zo’n tijd geleden, de woorden ‘mooie redding’ en ‘top gedaan jongens’ kan ik me nog als de dag van gister herinneren.

Een aantal jaar later kwam ik als Westlandse scholier terecht bij een tuinbouwkwekerij. Als je niet doorwerkte, wezen ze je het gat van de deur. Met alle scholieren gingen we samen aan de slag en zorgden we ervoor dat het werk op tijd af was. Wanneer we echt hadden ‘geknald’, zorgde de baas voor een gezellige patatlunch op zaterdag. Ook aan deze periode heb ik veel fijne herinneringen overgehouden.

Na mijn studie ging ik op zoek naar een passende baan. Zeer naïef verkende ik het bedrijfsleven en kreeg ik te maken met functionerings- en beoordelingsgesprekken. Dit was voor mij een nieuw fenomeen waar ik erg aan moest wennen. Na een jaar waren zowel de organisatie als ikzelf op elkaar uitgekeken.
Ik kwam vervolgens terecht in de uitzendbranche, waar ik het vak geleerd heb. Na een geruime tijd kwam ik er ook hier achter dat het bedrijf niet echt bij mij paste. De stap naar een ander uitzendbureau heeft mij toen veel opgeleverd. Een prachtige organisatie, vol humor, enthousiasme en het belangrijkste; we vierden met elkaar de successen! Als leidinggevende neem je dan mee hoe het wel, maar ook hoe het niet moet. Eerlijkheid en gemeende schouderklopjes zijn wat mij betreft essentieel om samen resultaat te kunnen behalen.

Wanneer je een stap wilt maken in je carrière, neem je alle opgedane ervaring daarin mee. De minder mooie momenten, maar ook zéker de mooie herinneringen, komen daarbij weer naar voren. Zo heeft de weder-kennismaking met een oud collega ervoor gezorgd dat ik de overstap heb gemaakt naar het ondernemerschap. De warme gevoelens voor het bedrijf waar wij destijds beiden als mens zijn gegroeid, hebben mij inspiratie gegeven voor de organisatie waar ik nu mede aan het roer mag staan. Samen keihard werken, humor, successen vieren en uiteraard héél veel schouderklopjes.

Ik ben ervan overtuigd dat dit eigenlijk nog veel te weinig gebeurd. Uiteraard moet je kritisch naar elkaar kunnen zijn om de organisatie en medewerkers verder te laten ontwikkelen, maar het geven van complimenten is hierbij tevens onmisbaar. Naast dat het fijn is om ze zelf te ontvangen, maakt het de werksfeer veel beter! Het zou gaaf zijn als al mijn collega’s over 30 jaar nog steeds positieve herinneringen hebben aan onze organisatie.

Mocht ik het voor de collega’s binnen onze organisatie alsnog te weinig hebben gezegd; jullie maken het verschil en doen het fantastisch!!

Geschreven door:
Commercieel directeur Erick van der Spek

Deel via: