Mandy: Kandidaat is koning

Iedereen kent het wel: Je solliciteert op een vacature via een website, je krijgt binnen 0.2 seconden een automatisch response mailtje en hoort er daarna nooit meer iets van. Vreselijk toch? Dat vind ik in ieder geval wel!

Na de geboorte van mijn zoon ging ik weer op zoek naar een leuke nieuwe functie. Dit is al een paar jaar geleden en de markt was toen precies andersom: veel werkzoekenden en weinig beschikbare functies. Een drama dus voor iemand zoals ik: geen opleiding afgerond en slechts beperkte ervaring in een zeer specifieke sector.

Toch begon ik vol goede moed: de ene na de andere “brief” verstuurde ik per mail, maar reacties bleven uit. In de meeste gevallen kreeg ik nog wel een aardig berichtje waarin de ontvangst van mijn sollicitatie werd bevestigd. Daarin stond bijvoorbeeld dat als ik binnen 10 dagen geen reactie had ontvangen, ik blijkbaar niet geschikt was voor de functie. Ook kreeg ik soms te horen dat er in verband met tijdgebrek en de vele reacties niet op iedereen gereageerd kon worden en of ik hier alstublieft begrip voor op wilde brengen. Maar hoe dan? Als kandidaat heb ik keihard mijn best gedaan om een mooi CV te maken en een brief te schrijven waarmee ik de aandacht trek, opval en ook direct beschrijf waarom ik een aanwinst voor het bedrijf zou kunnen zijn. Waarom konden zij hier geen begrip voor op brengen en netjes en vooral inhoudelijk op reageren? Waar lag dat toch aan? Geïrriteerd raakte ik ervan, af en toe zelfs een beetje moedeloos.

Uiteindelijk had ik binnen 2 maanden dan toch een leuke baan gevonden en hebben mijn enthousiaste en vooral opvallende brieven de doorslag gegeven. Helaas hoor je nog te vaak dat mensen na 100, 200 of zelfs 500 sollicitaties geen reactie hebben ontvangen. Natuurlijk snap ik dat als je solliciteert op een sales functie je jezelf wel moet kunnen verkopen op papier. Maar waarom moet een vrachtwagenchauffeur ineens een prachtig mooi CV hebben of een monteur foutloos Nederlands kunnen schrijven? Hij wordt toch geen administrateur of tekstschrijver?

Daarom heb ik besloten om het anders te doen! Kandidaten afschrikken doen we bij Transport People niet aan. We moedigen hen juist aan om gewoon hun verhaal te vertellen op een manier die voor hen goed werkt. De zin “heb je geen mooi CV, dat is geen probleem” is dan ook een standaard onderdeel van veel van onze vacature teksten. De ervaring leert mij ook dat in onze branche de mannen en vrouwen zonder CV tot nu toe de beste kandidaten bleken te zijn.

Ik ben, als het gaat om een chauffeur, loodsmedewerker of planner, niet geïnteresseerd in een mooie lay-out of een perfect geschreven brief. Vertel mij maar gewoon waar je vandaan komt, wat je gedaan hebt, bij wie en wanneer en dan komen we er wel uit. Ik help jou aan die nieuwe baan. Want dat is waar een kandidaat voor komt, niet voor een inhoudsloze reactie.

Dus bij ons is de kandidaat altijd koning!

Geschreven door:
Mandy Vermeulen
Recruiter

Deel via: