TLN en bonden bereiken cao-akkoord

Werknemers in het beroepsgoederenvervoer krijgen er de komende drie jaar stapsgewijs 10 procent salaris bij. Vakbonden en werkgevers in de branche hebben daar overeenstemming over bereikt, meldden FNV en CNV zondag. Transport en Logistiek Nederland (TLN) bevestigt namens de werkgevers dat er een cao-akkoord is bereikt.

TLN toonde zich vorige maand al bereid de lonen te willen verhogen, maar daar stonden aanzienlijke verslechteringen tegenover voor een deel van de vrachtwagenchauffeurs. Door met acties te dreigen hebben de vakbonden volgens eigen zeggen alsnog aanpassingen afgedwongen. “De werkgevers zijn akkoord gegaan, maar zonder actiedreiging was dit resultaat er niet gekomen. Zaterdag hebben we een onderhandelaarsresultaat afgesloten, met daarin verbeteringen in plaats van verslechteringen. Behalve een mooie loonstijging, komt er in de nieuwe cao bijvoorbeeld ook een betere regeling voor nachtarbeid”, zegt Egon Groen, bestuurder FNV Transport & Logistiek

Leed uit eindbod is verdwenen

Ook is een verlaging van de vergoeding voor overwerk van tafel gehaald. Ook blijven sommige sociale regelingen uit de vroegere cao van KNV, de brancheorganisatie die is samengegaan met TLN, alsnog behouden. Volgens CNV-onderhandelaar Tjeerd Orie is veel van het leed uit het oorspronkelijke eindbod van de transportwerkgevers verdwenen. “Maar niet alles. Toch is dit resultaat zoveel beter dat CNV Vakmensen het met vertrouwen wil voorleggen aan de leden.”

Vakbondsleden moeten nog instemmen

In de totale transportsector werken ongeveer 130.000 werknemers. Tot 1 januari dit jaar golden er twee cao’s: de KNV-cao voor veertig werkgevers en 8.000 werknemers en de TLN-cao voor de overige circa 120.000 werknemers en duizenden werkgevers. Beide cao’s zullen worden samengevoegd. De cao ‘Beroepsgoederenvervoer over de weg en de verhuur van mobiele kranen’ loopt van 1 januari dit jaar tot en met december 2019. De cao wordt pas van kracht na instemming van de vakbondsleden.

TLN: “Blij met onderhandelingsresultaat”

TLN laat in een korte reactie weten dat het ‘blij is dat er nu een onderhandelingsresultaat ligt’. “We wachten de raadpleging van de achterban nog wel af alvorens we met een uitgebreide reactie komen”, zegt TLN-woordvoerder Rob Hageman.

Bron: Logistiek.nl

Deel via: