Fietsen naar werk, weet jij hoe goed het voor je is?

blog fiets

Naar je werk fietsen, is een stuk gezonder dan met de auto naar je werk gaan. Naast dat het gezonder is, is het ook nog milieuvriendelijker. Fietsen naar je werk kan je doen voor verschillende redenen. Misschien doe je het voor de conditie of om af te vallen. Lees daarom de blog hieronder en hopelijk veranderen wij jouw gedachte om voortaan de fiets te pakken! 😊

Fietsen is gezond

Fietsen zorgt voor een verminderend stress en depressie gevoel. Wanneer jij op de fiets zit worden endorfine en serotonine aangemaakt die ervoor  zorgen dat er antidepressiva aangemaakt wordt. Het fietsen naar je werk zorgt ervoor dat jij je een stuk sterker, gezonder, fitter en gelukkiger voelt.

Iedereen hoort dagelijks aan zijn half uurtje beweging te komen. Waarom doe je dit dan niet gelijk door te fietsen? Dit zorgt ervoor dat je de lunchwandeling, je avondwandeling of een andere bewegingsactiviteit kan cancelen. En in die tijd kan je weer wat anders doen!

Fietsen maakt je actief

Het fietsen naar je werk zorgt ervoor dat jij al erg actief bent. Hierdoor kom je hoogstwaarschijnlijk scherper en meer actief aan op werk. Zo kan je gelijk productief aan de slag gaan. De ochtenduurtjes zijn immers de meest productieve uurtjes die er in een dag zitten. Wanneer een heel team naar het werk fietst, wordt de samenstelling constanter en de sfeer op het werk gezelliger.

Fietsen voor de gezondheid

Wanneer je regelmatig fietst, vermindert de kans op verschillende ziektes zoals hart- en vaatziektes maar ook diverse vormen van kanker. Daarnaast neemt de kans op vroegtijdig overlijden af met 40%. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die naar hun werk fietsen gemiddeld 7 dagen per jaar ziek zijn. Mensen die niet fietsen zijn gemiddeld 8 dagen in het jaar ziek. Wanneer mensen die fietsen een keer ziek zijn, zullen zij ook sneller hersteld zijn door de betere gezondheid.

Geen file en geen kosten

De files kan jij op je fiets allemaal voorbij gaan. Jouw fietsroute neemt vrijwel altijd dezelfde hoeveelheid tijd in beslag, zonder de invloed van de mee- en tegenwind. Dit zorgt er ook voor dat jij niet met de file-irritaties te laat en scheldend aan komt op werk. Daarnaast scheelt het ook reiskosten. Reken eens uit wat het maandelijks kost om jouw auto te (onder)houden en wat het kost als je op de fiets zou gaan. Het verschil kan weleens erg groot zijn.

Duurzaam fietsen

Zoals we allemaal weten, is duurzaamheid de laatste jaren steeds van meer en groter belang geworden. Iedereen wil bijdragen aan een beter milieu, maar hoeveel mensen er ook daadwerkelijk iets mee doen, is een ander verhaal. Door te fietsen, zorgen we ervoor dat de lucht minder vervuild raakt. De CO2-uitstoot van een elektrische fiets is 26 keer zo klein als die van een auto per één kilometer.

Nadelen van fietsen

Natuurlijk zijn er niet alleen voordelen aan het fietsen. In ons land gebeurt het nog weleens dat er spontaan druppels uit de lucht vallen. Wanneer jij je hier niet op voorbereid hebt, kan je jezelf er ook niet op kleden. Het kan dan ook weleens gebeuren dat jij druipnat aankomt op je werk. Hier krijg je het koud van en snel opdrogen doet het niet, dus dat is niet heel fijn.

Dan is er nog de windkracht die in Nederland ook erg sterk kan zijn. Wanneer jij met windkracht 6 naar je werk moet fietsen, kan het zo zijn dat jij wat later aankomt. Welke kant je ook op fietst, de tegenwind blijft altijd in jouw richting. 

Ga fietsen!

Wij, Nederland, zijn hét fietsland. Stap daarom gewoon eens een keer (als er geen regen op de planning staat) op de fiets. Veel mensen weten niet hoe dichtbij hun werk eigenlijk fietsend is en hoe het eigenlijk meevalt om te fietsen. Je hoeft niet elke dag op de fiets naar je werk te gaan maar iedere keer dat je het doet, is een dag wanneer je iets ongezonder mag eten, minder het milieu vervuilt en productiever op je werk komt. Er zijn zoveel meer voordelen dan nadelen dat wij niet zouden weten waarom je het niet een keer probeert!

Deel via: