Om salarisverhoging vragen, hoe moet je dat aanpakken?

Blog salarisverhoging

We hebben allemaal wel eens het gevoel gehad dat we meer salaris waard zijn dan dat we nu ontvangen. Hier doen we echter niet altijd wat mee. Dit terwijl het, wanneer het op de juiste manier is, helemaal niet gek is om te vragen aan jouw werkgever. In deze blog willen wij jou dan ook helpen met het op de juiste manier vragen van een opslag. Een nee heb je immers, een ja kan je krijgen.

Wanneer loonsverhoging vragen?

Als je opslag wil vragen, doe je dat niet zonder reden. Voorbeelden van redenen kunnen zijn:

  • Jij verricht meer werk dan dat in jouw functieomschrijving omschreven staat;
  • Gegroeid in jouw kennis en/of vaardigheden door bijscholing;
  • Je hebt een andere functie gekregen, zowel binnen als buiten het bedrijf;
  • De bedrijfsresultaten zijn verbeterd mede dankzij jou;
  • Jij bent onmisbaar voor het bedrijf;
  • Jouw salaris is overduidelijk niet marktconform.

Vragen om salarisverhoging

Probeer het gesprek over jouw potentiële opslag te houden op het juiste moment. Gooi dit onderwerp niet zomaar op als jij met jouw werkgever zit. Het is niet handig om even tussendoor om loonsverhoging te vragen. Bijvoorbeeld wanneer het druk is of alles even tegen zit, moet jij dit niet opgooien.

Denk ook goed na over wat een goed tijdstip is binnen het bedrijf waar je werkt. Een voorbeeld van een goed tijdstip is tijdens jouw jaarlijkse beoordelingsgesprek. Vaak ga je, wanneer dit gesprek voor de deur staat, ook wat beter nadenken of jij nog tevreden bent met jouw werk, taken en salaris. Wanneer dit gesprek echter pas over een half jaar is, is het niet handig om hiermee te wachten. Dan kan je beter zelf een gesprek aanvragen met jouw werkgever.

Gesprek salarisverhoging

Probeer het gesprek over een mogelijke opslag altijd fysiek te houden. Wanneer jij een mailtje stuurt naar jouw werkgever, zal je een stuk minder serieus genomen worden. Via de mail is voor jou een stuk gemakkelijker om deze gedurfde vraag te stellen. Achter je laptop een mail opstellen en versturen zal veel minder spanning geven dan dat je een fysiek gesprek aanvraagt. Echter kan je via de mail nooit zo overtuigend overkomen als tijdens een fysieke afspraak.

Wanneer jij klaar bent om loonsverhoging te vragen is het belangrijk dat je het gesprek goed voorbereidt. De reden waarom jij om loonsverhoging vraagt moet zo concreet en duidelijk mogelijk zijn. Niet alleen voor jezelf, maar ook naar anderen toe. Wanneer jij alleen duidelijk maakt dat jij vindt dat je meer salaris hoort te verdienen, zal je gelijk de ‘waarom’ vraag teruggekaatst krijgen. Onderbouw daarom ook jouw redenen met cijfers, statistieken en/of feiten om nog sterker en geloofwaardiger over te komen.

Hoeveel opslag vragen

Tijdens het gesprek heb jij goed onderbouwd waarom jij meer salaris zou moeten verdienen. Daarnaast heb je de aandacht van jouw werkgever er goed bij kunnen houden en heb je dus echt kans op die salarisverhoging. Denk hierbij goed na over wat jij een passend salaris vindt voor jezelf. Wellicht dat jouw werkgever hier zelf eerst over na gaat denken.

Als de vraag gesteld wordt hoeveel jij zelf denkt te willen verdienen, moet je goed voorbereidt zijn. Wanneer je met onrealistische bedragen aankomt bij jouw werkgever zal hij/zij jouw vraag om opslag niet echt serieus nemen. Er bestaat dan de kans dat deze afgewezen wordt en dan is jouw kans voorlopig voorbij. Denk daarom goed na over wat een realistisch bedrag is.

Geen salarisverhoging

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jouw werkgever niet akkoord gaat met jouw vraag om salarisverhoging. Dit kan zijn, omdat jij teveel opslag vraagt, jouw werkgever het niet met jouw eens is, er geen budget voor is of door een andere reden. Dit is niet leuk, maar daar valt helaas niks aan te doen. Wanneer jij echter zeker weet dat jij meer hoort te verdienen, kan je wellicht onderhandelen over alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan opleidingsmogelijkheden, een telefoon of auto van de zaak of iets anders.

Wanneer jouw werkgever niet akkoord gaat met jouw loonsverhoging moet jij hier niet je motivatie door kwijtraken. Luister goed naar de reden van jouw werkgever om jou niet de opslag te geven. En ga hier dan natuurlijk hard mee aan de slag! Zorg dat jij na een tijdje wel aan de ontvangen feedback voldoet. Zo kan je later nog een keer jouw werkgever overtuigen van de welverdiende loonsverhoging.

Tips loonsverhoging vragen

Wees niet bang en vraag die loonsverhoging gewoon aan wanneer jij denkt dat je deze verdient! Laat duidelijk zien waarom jij deze opslag waard bent en overtuig jouw werkgevers hiervan. Wees niet teleurgesteld wanneer jij een afwijzing hebt gekregen, maar ga juist harder aan de slag om die loonsverhoging alsnog te verdienen.

Wanneer jij de loonsverhoging niet krijgt, kan dit een reden voor jou zijn om verder te zoeken naar een nieuwe, andere baan. Neem dan contact met ons op of schrijf je gelijk in en wellicht kunnen wij jou helpen naar een baan te zoeken met het gepaste salaris voor jou!

Durf jij toch niet om die loonsverhoging te vragen? Lees dan onze blog om jouw zelfverzekerdheid te vergroten.

Deel via: