8 tips voor het beste online sollicitatiegesprek!

Blog 7

Videosolliciteren bestaat al een lange tijd, maar werd nog weinig gebruikt. In de coronatijden werd videobellen steeds populairder en vrijwel iedereen heeft hier al weleens gebruik van mogen/moeten maken. Hoewel video solliciteren en fysiek solliciteren allebei manieren zijn van jezelf voorstellen aan een potentiële werkgever, zijn er toch ook verschillen. Hoe zorg je ervoor dat je tijdens een videogesprek een goede indruk achterlaat? In deze blog zullen wij je klaarstomen voor jouw online sollicitatiegesprek!

Videobellen populairder door pandemie

Door de wereldwijde pandemie werd er veel vanuit huis gewerkt en was persoonlijk contact vrijwel niet meer mogelijk. Voor veel bedrijven werd het niet meer mogelijk om middels een persoonlijk gesprek een sollicitant echt te leren kennen. Microsoft Teams en Zoom waren nu de manieren voor het onderhouden van contact. Ook via deze apps moet jij je natuurlijk van je beste kant laten zien!

Voorbereidingen online sollicitatiegesprek

Begin met een goede voorbereiding. Natuurlijk moet je je voorbereiden op je introductie en kennis op doen van het bedrijf. Maar, denk bij een videosollicitatie ook aan andere dingen zoals de achtergrond. Een simpele achtergrond is de beste optie, anders bestaat er de kans dat de werknemer afgeleid raakt. Als jij er bijvoorbeeld voor kiest om je sollicitatiegesprek in de keuken te houden, zorg dan wel dat de keuken is opgeruimd en geen drankfles te zien is. Dit geeft de verkeerde indruk.

Daarnaast kan je van tevoren de techniek van jouw computer checken. Werkt bijvoorbeeld jouw camera of audio niet? Dan kan je dit van tevoren aangeven en aanpassen. Wanneer het niet lukt kan je dan ervoor zorgen dat het online gesprek verplaatst wordt. Zonder audio en camera zal een videosollicitatie niet gaan werken. Andere tips hierbij zijn:

  • Doe je laptop van tevoren in de oplader. Zorg ervoor dat je laptop niet tijdens het gesprek uitvalt.
  • Zorg dat je laptop in een goede hoek staat zodat het bedrijf niet van jouw bureau of het plafond kan genieten.
  • Denk aan je lichtinval. Werkgevers willen wel jouw gezicht kunnen zien en niet alleen een scherpe zonnestraal.

Kleding online sollicitatie

Zorg dat je normaal gekleed bent zoals je ook naar een fysiek sollicitatiegesprek zou gaan. Alleen een nette bovenkant is niet genoeg. Stel dat er iets gebeurt, je moet bijvoorbeeld de deur open doen, dan is het niet handig om een joggingsbroek aan te hebben. Ook dit zien werkgevers als een goede voorbereiding en zorgt voor een goede indruk.

Voor het sollicitatiegesprek

Ga vijf minuten van tevoren de vergadering in zodat de werkgever gelijk kan starten zodra hij/zij in de meeting komt. Mocht je laptop vastlopen of mocht er iets gebeuren, heb je nog tijd om dit in orde te maken. Daarnaast moet je je telefoon naast je neerleggen. Wanneer er iets gebeurt, kan je gelijk naar het bedrijf bellen. Zo zorg je ervoor dat zij gelijk op de hoogte zijn van wat er aan de hand is.  

Houding tijdens online gesprek 

Een nadeel van het videobellen is dat lichaamstaal niet meer te zien is. Non-verbale communicatie is van groot belang, zoals ook al eerder bleek in de vorige blog. Tijdens het videobellen is de toon en lichaamstaal een van de dingen die je juist niet ziet en hoort. Uit een onderzoek blijkt dat we lichaamstaal van anderen kunnen oppikken, zelfs wanneer we iemand niet fysiek kunnen zien. Probeer daarom van tevoren jouw sollicitatie te oefenen met iemand zodat zij tips kunnen geven op jouw non-verbale houding.

Vragen stellen 

Probeer vragen te stellen. Normaal ben je tijdens het gesprek op het kantoor van de werkgever te vinden. Hierbij kan je dan gelijk vragen stellen over het kantoor en de sfeer. Deze vorm van betrokkenheid en interesse is moeilijker via het videobellen. Door je extra goed in te lezen in het bedrijf, laat je zien dat je echt geïnteresseerd bent.

Tips videosolliciteren

Het videosolliciteren is erg populair maar vergeet niet dat dit nog steeds voor velen een nieuw concept is. Het is niet erg als het misgaat en er kan altijd van alles gebeuren. Denk aan je geluid dat uitvalt of je kat die opeens door het beeld springt. Dit maakt niet uit, maar zorg dat je het oplost zodat  de werkgever gelijk ziet hoe jij met onverwachte situaties omgaat.

Wij hopen dat jij met deze tips je volledig kan voorbereiden op jouw videosollicitatie. Heb jij nog vragen of wil je iets anders kwijt? Stuur ons dan een bericht.

Deel via: