Wat zijn juiste vragen om te stellen bij een sollicitatiegesprek?

blog vragen png

Tijdens een sollicitatiegesprek is het jouw moment om te laten zien wie jij bent en wat je allemaal in huis hebt. Jij wilt de baan, dus zal je er alles aan moeten doen om deze voor je te winnen. Hier zijn heel veel tips al voor. Een belangrijk punt van een sollicitatiegesprek is het daadwerkelijk voeren van een gesprek door het beantwoorden en stellen van vragen. In deze blog lees je daarom alles over de juiste vragen die je kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek!

Vragen stellen sollicitatiegesprek

In de blog met tips voor de juiste voorbereiding op een sollicitatiegesprek,

bleek dat het belangrijk is dat je interactief bent. Bedrijven vinden het namelijk fijn als zij weten dat jij je verdiept hebt in de vacature en interactief vragen stelt. Het gesprek moet niet van een kant komen, waarbij zij alle vragen stellen en jij deze alleen maar beantwoordt.

Een bedrijf vindt het leuk om te zien dat jij je hebt ingelezen in het bedrijf en in wat zij doen. Zij zijn enthousiast over hun werk en zullen daar altijd wel iets over willen vertellen. Maar wat zijn nou de juiste vragen om te stellen tijdens een sollicitatiegesprek?

En wat is de juiste kleding om te dragen naar een sollicitatiegesprek? Dat lees je hier.

Functie omschrijving

  • ‘Wat wordt er de komende maanden van mij verwacht?’

Hiermee peil jij de werkzaamheden die van jou verwacht worden. Zo kom je erachter of de taken uitdagend genoeg zijn. Of dat je juist niet weet wat ze inhouden waaruit blijkt dat je (nog) niet capabel genoeg bent om de taken uit te voeren.

  • ‘Hoe ziet een typische werkdag eruit?’

Met deze vraag kom jij erachter hoe een werkdag er voor jou uit zal zien en zo kan ook gelijk duidelijk worden of jij dit leuk en interessant genoeg vindt.

  • ‘Welke verantwoordelijkheden krijg ik?’

Door deze vraag te stellen, weet jij wat er van je verwacht wordt. Niet alleen in jouw functie, maar ook in de samenwerking met je collega’s, het team en/of het bestuur. Zo kom jij er gelijk achter of deze verantwoordelijkheden teveel zijn of dat je klaar bent om juist hier mee aan de slag te gaan.

  • ‘Wat is de grootste uitdaging in deze baan?’

Als de functie al langere tijd bestaat, is dit een goede vraag om te stellen. Zo kom je erachter wat een moeilijk element is in de functie en waar jij je dus alvast op kan voorbereiden.

Werksfeer

  • ‘Wat zijn de afspraken ten aanzien van flexibele werktijden, parttime en thuiswerken?’

Dit kan per bedrijf verschillen. Daarom is het ook belangrijk om te vragen wat hiervoor de standaarden zijn en wat er allemaal mogelijk is. Zo zorg je ervoor dat je weet wat wel en niet kan. Ook kan je bedenken in hoeverre jij met bepaalde tijden uit de voeten kunt.

  • ‘Hoe is de werksfeer?’

Misschien een lastige vraag voor een bedrijf om te beantwoorden. Mocht er altijd een serieuze sfeer hangen, terwijl jij altijd wel houdt van een gesprek en een lolletje, kan jij je afvragen of het bedrijf wel goed genoeg bij je past.

  • ‘Zijn er opleidingsmogelijkheden?’

Mocht jij interesse hebben om je nog bij te scholen en meer kennis op te doen, is dit een belangrijke vraag. Zelfs als jij hier momenteel geen interesse in hebt, kan dit altijd later nog komen. Daarom een goede vraag om te stellen.

  • ‘Zijn er medewerkers die momenteel een opleiding volgen?’

Zo kom je er niet alleen achter of er de mogelijkheid is om een opleiding te volgen. Ook kom je erachter of jouw potentiële collega’s willen bijleren en goed gemotiveerd zijn om hun kennis te vergroten.

Goede sollicitatievragen

Een voor de hand liggende tip is dat jij jouw vragen goed voorbereidt. Voorkom dat je voor de hand liggende vragen stelt. De vragen die in jou opkomen wanneer je de vacature tekst leest, zijn allemaal vragen die jij moet stellen. Niet alleen om te laten zien dat jij je hebt ingelezen, maar ook zodat je zelf duidelijk weet wat de baan inhoudt. 

Sollicitatie afsluiten

Aan het einde van een sollicitatiegesprek komt vaak vanuit het bedrijf nog de vraag: ‘Heb jij nog vragen?’ Je kunt hier aangeven dat je geen vragen hebt, maar bedrijven vinden het vaak leuker als jij nog met vragen komt. Dit is dan ook jouw moment om met een goede, originele vraag af te sluiten. Zo zorg jij ervoor dat het bedrijf een goede laatste indruk van jou heeft.

Denk aan vragen zoals ‘Wat is de volgende stap in de procedure?’ om een tweede gesprek een beetje uit te lokken of ‘Wat vind jij zelf het leukste aan het werken hier?’ om je interesse te laten zien.

Heb jij nog vragen over bepaalde sollicitatievragen waar wij je mee kunnen helpen? Bel dan naar 0174 - 725 200 of neem contact met ons op.

Deel via: