Werken in de tuinbouw techniek, iets voor jou?

Blog 10

Werk binnen de techniek is erg veelzijdig. Van loodgieter tot engineer, alles is mogelijk! Er zijn veel verschillende soorten functies en technici zijn overal nodig. Denk aan bedrijven of gemeentes. Zo kan je als technicus bezig zijn met het sleutelen aan auto’s of met het repareren van machines. Deze machines kunnen overal staan, dus ook in de glastuinbouwsector. Daarom vertellen wij jou in deze blog meer over de techniek in de tuinbouw!  

Wat is de techniek in de tuinbouw?

Technologische ontwikkelingen vliegen ons om de oren en zo ook in de tuinbouw. Techniek is overal en we kunnen niet meer zonder. Nederland is wereldwijd koploper op het gebied van kassen en daar zijn dus ook baanbrekende technologieën voor nodig. Techniek is dus ook erg belangrijk in de tuinbouw. Zo wordt het kasklimaat geregeld door computers, worden veilingbrieven elektronisch gemaakt en kunnen camerasystemen de groei en voortgang van planten kwantificeren.

In iedere kas is techniek zichtbaar, denk aan machines en robots, maar deze machines komen niet vanzelf in de kas. En wat als een machine ermee stopt? Dan is er een technicus nodig die ervoor zorgt dat de machine weer zo snel mogelijk werkt. Techniek in de tuinbouw is dus van groot belang en hiervoor zijn dus ook een groot aantal technici voor nodig.

Welke soorten beroepen zijn er in de tuinbouwtechniek?

Techniek is een heel breed begrip. Niet iedere technicus kan met iedere machine of technisch apparaat aan de slag. Daarom zijn er verschillende soorten beroepen binnen de tuinbouwtechniek. Hieronder zijn er een aantal uitgelegd.

Servicemonteur

Een servicemonteur is bezig met het onderhouden en repareren van machines en apparaten. Als er een machine uitvalt of storing heeft, dan moet de servicemonteur deze maken zodat het werk door kan gaan. Daarnaast is een servicemonteur ook bezig met het uitvoeren van onderhoud aan machines, het bestellen van materialen en het rapporteren van de werking van machines. Zo is er wel eens een update of aanpassing nodig om de machine nog sneller, beter of efficiënter te laten werken.

Lijkt dit je wat? Bekijk dan hieronder een aantal vacatures voor de functie Servicemonteur!

Leerling Servicemonteur in Naaldwijk, Zuid-Holland 
Servicemonteur in Wateringen, Zuid-Holland
Servicemonteur Buitendienst in Maasdijk, Zuid-Holland

Elektromonteur

Het installeren, onderhouden, repareren en testen van elektrotechnische installaties. Dat zijn werkzaamheden van een elektromonteur. Elektromonteurs, ook wel elektriciens genoemd, voeren onderhoud of reparatiewerkzaamheden uit. Ze zullen elektrotechnische installaties verbeteren en vernieuwen. Als elektromonteur is het belangrijk om de veiligheidsnormen in de gaten te houden, omdat je soms met hoge spanningen moet werken.

Vind jij deze functie wel iets voor jou? Klik dan hieronder op een van de vacatures!

Elektromonteur in Wateringen, Zuid-Holland
Assistent Elektromonteur in 's-Gravenzande, Zuid-Holland
Monteur Elektrotechniek in De Lier, Zuid-Holland

Onderhoudsmonteur

Een onderhoudsmonteur pleegt, zoals de naam al zegt, onderhoud aan apparatuur. De werkzaamheden zijn onder andere het repareren, afstellen, inspecteren en testen van apparatuur en het oplossen van storingen aan het apparatuur.

Wil jij Onderhoudsmonteur worden en ben je nog op zoek? Bekijk dan onderstaande functies!

Onderhoudsmonteur in Poeldijk, Zuid-Holland
Onderhoudsmonteur Priva Systemen in Poeldijk, Zuid-Holland

Machinebouwer

Een machinebouwer maakt machines die bestuurd worden door elektronica. Deze maakt of ontvangt onderdelen die vervolgens aan de machine aangesloten kunnen worden, zodat deze gaat werken. Ook voor verbeteringen aan de machine is de machinebouwer de aangewezen persoon.

Ben jij klaar om met de machines aan de slag te gaan? Bekijk dan onderstaande vacatures:

Machinebouwer Elektro in Bleiswijk, Zuid-Holland
Monteur Machine- en Wagenpark in De Lier, Zuid-Holland
Monteur Binnendienst in De Lier, Zuid-Holland

Engineer

Een engineer maakt technische tekeningen. Hierbij wordt van een idee een ontwerp gemaakt. Daarbij biedt een engineer ook technische hulp en is verantwoordelijk om verbeteringen toe te passen. Zo worden er kleine constructies gebouwd.

Heb jij het inzicht om een Engineer te worden? Of ben jij al Engineer zoek je iets nieuws? Bekijk of een van deze vacatures bij jou passen! 

Technical Engineer in Monster, Zuid-Holland
Production Engineer in Monster, Zuid-Holland
Service & Mechanical Engineer in Maasdijk, Zuid-Holland

Naast de bovengenoemde functies, zijn er nog veel andere technische functies (in de tuinbouw) te vinden. Je vindt ze op onze vacaturepagina. Gebruik hierbij de (technische) filters die bij jou passen!

Werken in de tuinbouw techniek zonder diploma

Al jaren is er een tekort aan vakmensen. Daarom is de technische branche constant op zoek naar leergierige en enthousiaste mensen. Passie met de branche is belangrijker dan een opleiding of de ervaring. Tussendoor kan er een technische opleiding gedaan worden of kunnen cursussen worden gevolgd om alle kneepjes van het vak te leren.

Vaak kan er in deze branche ook geleerd worden door te werken. Door de juiste begeleiding en mentaliteit valt er veel te leren. De functie waarbij je gaat leren door te werken, wordt vaak leerling monteur genoemd. Rekroet heeft voor deze enthousiaste technici ook genoeg vacatures!

Soorten werkzaamheden in de techniek

De werkzaamheden van de functies in de techniek verschillen erg. Ga je werken in de techniek, dan staat je dagelijks een creatieve uitdaging te wachten. Of dat nu als productiemedewerker, dakinspecteur of als monteur is.

Er zijn zoveel verschillende functies in de techniek, dat je een vacaturetekst altijd goed door moet lezen. Dit is belangrijk, omdat het wel in jouw straatje moet passen als technicus.

Vacatures in de tuinbouwtechniek

Weet je toch nog niet welke kant jij op wilt of heb je nog geen diploma maar wil je wel als technicus aan de slag gaan? Neem dan contact met ons op of bel naar 0174 – 725 200 en wie weet kunnen wij jou helpen met je vragen en de zoektocht naar de droombaan!

Deel via: