‘Vertel eens wat over jezelf’ hoe beantwoord je deze vraag?

Blog vertel eens wat over jezelf

Voordat je jezelf helemaal gaat storten op de vraag ‘vertel eens iets over jezelf’, zijn er een paar slimme zetten die je niet mag missen. Het begint allemaal met de eerste indruk. Voordat je het gesprek ingaat, begin je eerst met een stevige handdruk, zeg je duidelijk je naam en wacht met zitten tot dit wordt aangegeven. Zo geef je alvast een goede eerste indruk aan je interviewer(s). Nu, laten we die vraag aanpakken die je waarschijnlijk een beetje doet zweten ‘vertel eens wat over jezelf’.

‘Vertel eens wat over jezelf’

Nu begint het echte werk. Je hebt je goed voorbereid op vragen over werkervaring of over je sterke en zwakke punten, maar dan komt de eerste vraag: ‘vertel eens wat over jezelf’. Paniek? Nergens voor nodig! Het is jouw moment om te laten zien wie je bent. Het is namelijk een belangrijke vraag voor een werkgever om te zien of je past in de bedrijfscultuur en wie jij bent. Zo kom niet alleen jij, maar ook de werkgever erachter of je geschikt bent voor de openstaande functie.

 

Waarom wordt de vraag gesteld?

Bij een sollicitatiegesprek wil de werkgever jou graag leren kennen. Ze willen weten wie je bent als persoon. Wat er op jouw cv staat, zegt niet alles over jouw persoonlijkheid. Je persoonlijkheid bepaalt namelijk ook of je wordt aangenomen, ja of nee.

Laat vooral je enthousiasme en openheid zien en overtuig je interviewers dat je een aanwinst bent voor de functie waar je voor solliciteert. Denk bijvoorbeeld waaraan jij kan bijdragen in het team en wat je vaardigheden zijn.

Wat moet je vertellen? De tips!

  • Houd het relevant: focus op aspecten van jezelf die relevant zijn voor de functie en het bedrijf.
  • Vertel over je recente werkervaring: welke baan (of banen) deed je hiervoor en welke vaardigheden sluiten daarbij aan die handig zijn voor de functie.
  • Vermijd details: je hoeft niet te vertellen wat je favoriete kleur is of dat je 4 katten en 5 honden hebt.
  • Benadruk je kwaliteiten die je hebt opgedaan door je werkervaring: vertel bijvoorbeeld dat je creatief bent in problemen oplossen of dat je echt goed kan werken in een team. Maak het onderscheidend en houd in gedachten waar het bedrijf naar zoekt.
  • Vergeet niet je enthousiasme!

Werk vooral naar het heden toe. Begin bij je achtergrond en werk toe naar waar je nu staat. Geef je interviewer een goed idee van je groei en ontwikkeling en waar je misschien nog wel naartoe wilt werken bij het bedrijf waar je solliciteert. Je wilt ze tenslotte ook enthousiast maken, waarom je er zo graag solliciteert en of je samen kan werken aan je doelen.

Wees niet zenuwachtig

Wees bij je volgende sollicitatie dus niet te zenuwachtig over de vraag ‘stel jezelf eens voor’. Probeer voor jezelf een kort tekstje te schrijven over jouw werkervaring en hoe jou dat hier heeft gebracht tot het punt waar je nu bent. Wat zijn jouw kwaliteiten en waarom zou dat goed passen bij de functie waarvoor je solliciteert? En vergeet niet wat over jezelf te vertellen, persoonlijkheid is belangrijk!

Deel via: