Hoe kan je steeds zelfverzekerder worden? (6 tips)

Blog zelfverzekerdheid

Er zijn genoeg bedenkbare situaties waarin je zelfverzekerd over moet en wilt komen. Zeker in het proces van het zoeken naar een nieuwe baan. Denk aan het binnenstappen bij een werving- en selectiebureau, het sturen van je sollicitatie naar verschillende bedrijven, het hebben van een sollicitatiegesprek en de bijbehorende vervolggesprekken. Wanneer je eenmaal aan het werk bent bij een bedrijf is deze zelfverzekerdheid nog steeds van belang. Bijvoorbeeld wanneer jij jouw ideeën overtuigend wilt overbrengen of als je moet gaan presenteren. Daarom hebben wij voor jou zes tips opgesteld die jou zullen helpen om zelfverzekerder over te komen!

Niet zelfverzekerd

Als je een tekort aan zelfvertrouwen hebt, gaan er vaak een aantal dingen fout. Hoe groot jouw zelfverzekerdheid is, kan iedere dag en zelfs ieder uur verschillen. Wanneer je iets goed hebt voorbereid of een goede nachtrust hebt gehad, zal je misschien al meer zelfvertrouwen hebben dan wanneer je al lange tijd ligt te piekeren over dat hét vandaag moet gaan gebeuren. Investeer dus vooral in jouw fitheid om zelfverzekerd over te komen.

Wanneer jij je niet zelfverzekerd voelt, kan het zijn dat je over je woorden gaat struikelen en geen volledige en goede zinnen meer maakt. Daarnaast zal je je verhaal steeds sneller gaan vertellen; des te eerder ben je klaar, toch? Dat moet je juist niet hebben, want zo zullen jouw gesprekpartners er geen draad aan vast kunnen knopen. Daar willen wij jou mee helpen.

Uiterlijke verzorging

Wanneer jij er verzorgd uitziet, maak je al direct een betere indruk. Daarnaast is het ook van belang om goed na te denken over je kledingkeuze. Wanneer je kleding draagt waarin jij je op je gemak voelt, zal je je al sneller goed voelen en met de juiste houding voor een groep mensen gaan staan om jouw idee over laten komen. Lees deze blog als je wilt lezen over kledingtips voor een sollicitatiegesprek.

Wees niet bang

Wees niet bang. Iedereen maakt wel eens een fout, dat is menselijk. Wanneer je juist denkt dat jij het kunt, in plaats van dat je het niet kan, ga jij al veel zelfverzekerder overkomen en jezelf ook zo voelen. Die negatieve gedachtes zijn nergens voor nodig, want niemand zal je erop afrekenen als jij een spreekfout maakt of een zin verkeerd uitspreekt. Wanneer dit wel gebeurt, moet je niet gelijk stijf staan van de spanning, maar even diep adem halen en vervolgens jouw verhaal weer oppakken waar je gebleven bent.

Vermijd tics

Iedereen heeft ze wanneer ze zenuwachtig zijn. De een gaat aan zijn haar friemelen, de ander aan zijn sieraden en de ander gaat heen en weer bewegen. Wanneer jij voor een groep staat of in gesprek bent met anderen kan dit enorm afleiden bij jouw publiek. Wanneer je juist wilt laten zien waarom jij geschikt bent voor een bepaalde baan of wanneer jij jouw standpunt duidelijk wilt maken, kan het zijn dat jouw tics het verhaal afzwakken en het niet zo overkomt zoals jij dat graag had gewild.

Let op jouw gezichtsuitdrukking

Probeer met jouw gesprekspartner(s) veel oogcontact te maken. Als je omlaag kijkt of over jouw gesprekpartner(s) heen kijkt, kom je al snel onzeker over. Wanneer jij in een gesprek ook daadwerkelijk jouw partner(s) aankijkt, zullen mensen jouw verhaal al snel geloofwaardiger vinden, er goed naar luisteren en vooral niet denken dat jij te onzeker bent om het gesprek aan te gaan. Vergeet daarnaast niet om te lachen. Wanneer jij heel de tijd serieus aan het kijken bent, zullen jouw partner(s) het ook minder leuk en interessant om jouw verhaal aan te horen. Zo raken zij afgeleid en zullen zij niet het idee van jou krijgen wat jij wilt overbrengen. Wil jij bijvoorbeeld enthousiast een idee overbrengen, maar staan jouw mondhoeken enorm naar beneden. Dan zal het niet overkomen dat je ook daadwerkelijk achter jouw idee staat.

Zorg voor feedback

Wanneer je van jezelf weet dat je af en toe onzeker om de hoek kan komen wanneer jij moet presenteren of wanneer jij een belangrijk gesprek hebt, kan je het beste jouw gesprek oefenen. Hoewel tegen vrienden of familie praten toch anders is dan jouw (potentiële) collega’s, kan het geen kwaad om jouw gesprek al een aantal keren voor te bereiden. Zo kunnen zij jou feedback geven op jouw verhaal en kan je ervoor zorgen dat je weet wat je wilt vertellen en dat jij het dus ook echt wel kan.

Te zelfverzekerd

Natuurlijk is er ook de mogelijkheid dat jij niet onzeker bent, maar juist te zelfverzekerd bent. Dit kan bij jouw gesprekspartner(s) in het verkeerde keelgat schieten. Mensen kunnen jou dan gaan zien als arrogant en niet meer als zelfverzekerd. Wie zelfverzekerd is, heeft vertrouwen in zijn eigen kunnen en gaat doelgericht te werk. Wanneer je echter arrogant bent, heb jij het idee boven anderen te staan en je voelt je dan ook beter dan anderen. Een gesprek waarin zelfverzekerdheid naar boven komt, is vaak een leuk, interactief en energiek gesprek. Terwijl een gesprek, waarin arrogantie terugkerend te herkennen is, vaak een gesprek is waarbij jij jouw zin doordramt en andere mensen ook heel snel klaar zijn met het voeren van een gesprek. Zorg daarom dan ook dat je niet arrogant overkomt, maar zelfverzekerd.

Denk altijd goed na over wat je zegt en hoe je dit laat overkomen. Laat mensen niet blijken dat jij onzeker bent. Wanneer dit wel zo is, is dat ook geen probleem, maar probeer dan te oefenen op hoe jij overkomt. Zorg ervoor dat je mensen kan overtuigen en hun aandacht vast kan houden wanneer jij een verhaal vertelt. Zo zorg je voor het beste sollicitatiegesprek, de beste presentatie of gewoon voor een leuk praatje. 

Wanneer jij het toch spannend blijft vinden om alleen naar een sollicitatiegesprek te gaan om jezelf overtuigend neer te zetten, biedt Rekroet nog een mogelijkheid. Wij helpen jou hierbij! Dit doen we door mee te gaan naar jouw sollicitatiegesprek om die extra zekerheid erbij te hebben wanneer jij er niet uit komt. Schrijf je nu in bij ons en wie weet zien wij jou wel binnenkort!

Deel via: