Jouw cv maken zonder punten te missen, doe je zo! (7 tips)

Blog 6

Bij jouw zoektocht naar een nieuwe baan is er een ding wat zeker niet vergeten mag worden, namelijk: je cv. Een cv zorgt ervoor dat een bedrijf inzicht in jou krijgt. Uiteindelijk wil je natuurlijk dat zij nieuwsgierig worden en jou op gesprek vragen. Jouw cv is de eerste indruk bij het bedrijf. Daarom is het van groot belang dat deze ook een goede uitstraling heeft en echt laat zien wie jij bent. Rekroet helpt jou met deze blog bij het maken van het beste cv!

Cv opstellen 

Persoonlijke informatie

Begin altijd met jouw persoonlijke informatie. Hierin staat jouw naam, geboortedatum, adres en telefoonnummer. Heb je ook nog een LinkedIn-pagina die ook gezien mag worden? Zet deze er dan ook bij!

Een andere belangrijke toevoeging bij jouw persoonlijke, algemene informatie is het toevoegen van foto. Een foto zegt meer dan duizend worden en laat precies zien wie jij bent. Natuurlijk moet dit wel een foto zijn waar jij duidelijk op te zien bent. Gebruik dus geen foto met vrienden of een leuke vakantiefoto. Dit zal geen goede eerste indruk achterlaten bij jouw toekomstige werkgever.

Schoolervaring

Vervolgens laat je je opleidingen en stages zien. Hier horen alle scholen bij die jij hebt gedaan. Denk aan de basisschool, middelbare school, hogeschool en alles wat hier nog meer bij komt kijken. Daarnaast kan je ook alle belangrijke details van jouw opleidingen laten zien. Zo laten stages, masters etc. ook zien wie jij bent en wat jij allemaal hebt gedaan. De gehele rij opleidingen zet je op volgorde van meest recent afgerond tot minst recent.

Werkervaring

Na je scholing komt je werkervaring. Ook deze zet je op volgorde van meest recent afgerond naar minst recent. Hierbij is het belangrijk dat je jouw werkervaring opschrijft waarvan jij denkt dat deze relevant is voor jouw toekomstige medewerker. Benoem je functie, de bedrijfsnaam en een korte omschrijving van je werkzaamheden. Dit kan zowel verhalend als puntsgewijs.

Vaardigheden

Nu je een samenvatting heb gegeven over jouw werk- en schoolervaring, komen jouw vaardigheden om de hoek kijken. Bedrijven vinden het interessant om te lezen en te weten waar jij goed in bent en welke talen jij spreekt. Dit kan je laten zien op verschillende manieren. Denk aan een staafdiagram of bijvoorbeeld sterretjes of een andere vorm.

Diploma’s en certificaten

Vervolgens kan je ook nog al jouw diploma’s en certificaten laten zien op je cv. Zeker als dit past bij de vacature waar jij op solliciteert, is dit super handig om te doen. Heb jij bijvoorbeeld je BHV-certificaat behaald? Of heb je een cursus gevolgd in Photoshop, Excel of iets anders? Dit is altijd goed om mee te nemen in je cv.

Vrijwilligerswerk en hobby’s

Als een van de laatste stappen kan je jouw vrijwilligerswerk en hobby’s laten zien. Ook hier is het van belang dat het aansluit op de vacature waar jij op solliciteert. Jouw hobby’s laten zien wie jij bent en hierdoor krijgt het bedrijf weer wat meer inzicht in jou.

Referentie

Als laatste kan je nog een referentie toevoegen. Mensen, zoals ex-werkgevers, die een goed woordje voor jou kunnen doen kunnen jou ook weer een stapje dichterbij jou potentiële werkgever brengen. Denk hierbij niet aan mensen zoals jouw familie en vrienden, maar aan mensen die zakelijke invloed op jou hebben gehad.

Door al deze informatie in jouw cv te verwerken, heeft het bedrijf een goede indruk van wie jij bent. Natuurlijk zullen zij wel doorvragen wanneer jij eenmaal op sollicitatie mag komen.

Wil jij je goed voorbereiden op je sollicitatiegesprek? Lees dan deze blog.

Gratis cv maken

Een cv kan je gewoon in Word opmaken en ook zijn er diverse templates te vinden om je cv in te vullen zoals op de gratis versie van Canva.

Tips voor een goed cv

  • Maak je cv opvallend, maar houd het wel zakelijk.
  • Zorg voor een overzichtelijk cv. Werkgevers houden niet van een rommelig cv waar zij veel moeite voor moeten doen om deze door te lezen.
  • Jouw cv moet uit duidelijke informatie bestaan, maar maak het niet te rommelig. Werkgevers houden van kort en krachtige cv’s.
  • Omschrijf je belangrijkste kenmerken en punten op de eerste pagina. Zo zorg je ervoor dat werkgevers hun aandacht bij jou cv houden.

Heb je nog vragen of opmerkingen over deze blog of wil je nog meer tips en informatie? Neem dan contact met ons op!

Deel via: