Wat is de juiste kleding voor een sollicitatiegesprek?

Blog 8

Voordat het sollicitatiegesprek is begonnen, zijn er al genoeg momenten geweest waarin jij jezelf al hebt kunnen laten zien. Denk aan hoe jij binnen komt lopen, hoe jij jezelf introduceert aan de balie en hoe jij je kleedt. Daarom is het ook van groot belang dat jij al van tevoren goed nadenkt wat je aantrekt. Ben je benieuwd wat je aan moet doen tijdens een videosollicitatie? Lees dan deze blog.

Ken de bedrijfscultuur

De eerste indruk maak je natuurlijk maar één keer, dus zorg ervoor dat je je hier goed op voorbereidt. Een belangrijk punt hierbij is je kleding. Werkgevers zien jouw uiterlijk sneller dan dat ze jouw innerlijk kennen.  Gepaste kleding is daarom erg belangrijk voor een werkgever.

Zo kan je onderzoek doen naar de bedrijfscultuur op de website en de social media kanalen van het bedrijf. Ga op zoek naar foto’s van collega’s en hoe zij zich kleden op het kantoor. Hieruit kan jij halen wat de medewerkers zo al dragen en kom jij in een gepaste outfit naar het gesprek. Wanneer je niks kan vinden over de dresscode, kan je altijd naar de receptie bellen om hierover informatie te winnen. Daarnaast is het ook mogelijk om ons een berichtje te sturen, wellicht kunnen wij je wel verder helpen. 

Persoonlijke kledingstijl

Als je kleding draagt waar je je comfortabel in voelt, straal je dit ook uit tijdens een sollicitatiegesprek. Je bent jezelf en laat dit dan ook goed zien.

Sollicitatie outfit vrouw

Sollicitatiekleding

Voor vrouwen zijn er weer een aantal andere regels die gelden dan bij mannen. Bij vrouwen is het dat je decolleté niet te zien is. Let goed op of je bij een formele of informele instelling gaat solliciteren. Je moet altijd netjes voor de dag komen en goed nadenken over je outfit. Bij een informele sollicitatie kan je ook een (nette) spijkerbroek aan. Bij een formele sollicitatie zal je misschien wel een pantalon of rok aan moeten doen.

Accessoires en make-up

Het dragen van sieraden tijdens een sollicitatie is geen probleem, let alleen wel goed op dat het niet afleidt. Zo kunnen sieraden geluid maken en kan het storen terwijl dit niet de bedoeling is. Less is more als het gaat om make-up. Werkgevers willen graag zien hoe jij bent dus maak het niet te bond. Een mooie, natuurlijke en subtiele look is belangrijk. Het laat zo ook zien dat jij wel je best hebt gedaan voor jouw sollicitatie.

Kleuren

Denk ook goed na over de kleuren die aantrekt. Alle kleuren hebben verschillende betekenissen. Kijk ook in welke kleuren jij je het comfortabelst voelt. Werkgevers zien liever mensen met neutrale kleuren aan (beige, zwart, wit en blauw) dan mensen die met felle kleuren aankomen. De felle kleuren zijn ook weer een bron van afleiding dus trek dit liever niet aan.

Kleding sollicitatie man

Denk aan sollicitatiekleding die voor jou lekker en gepast zit. Een comfortabele look zorgt voor een gezonde mannelijke uitstraling waar de werkgever naar op zoek is.

Stropdas en pak

Een stropdas heeft, net als een pak, veel te maken met de werksfeer en de dresscode. Wanneer er een informele sfeer hangt, zal de kans klein zijn dat je een stropdas of pak aan moet. Check dit altijd van tevoren want dan heb je nog tijd om kleding eventueel te wassen en te strijken.

Accessoires en parfum

Accessoires kan bij een sollicitatiegesprek zeker. Denk hierbij aan een horloge of ringen maar zorg er wel voor dat deze bescheiden blijven. Ga hiermee zeker niet over de top want het kan enorm afleiden. De parfum die je kiest ligt helemaal aan jou. Een luchtje draagt bij aan jouw persoonlijkheid. Zorg er wel voor dat je hiermee niet te hard van stapel loopt.

Tips kleding sollicitatiegesprek

Nog een aantal tips van ons om ook over na te denken als je je kleding kiest:

  • Kijk van tevoren goed je kleding na of er geen vlekken in zitten;
  • Zorg ervoor dat je geen gekreukelde kleding aan hebt;
  • Draag geen ongepaste accessoires zoals een pet of hoofdtelefoon;
  • Denk aan schoenen waar je gemakkelijk op kan lopen, maar er wel netjes uit zien;
  • Kom niet in te blote kleding of met ongepaste kleurencombinaties, maar denk echt goed na over wat je aandoet.

Wij hopen dat jij nu helemaal voorbereid bent om met de beste, gepaste kleding naar jouw sollicitatiegesprek te gaan.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Stuur ons dan even een berichtje.

Deel via: