Functioneringsgesprek: alles wat je moet weten

Blog 12

Het is zo ver, jouw functioneringsgesprek staat weer over een week gepland. Ieder jaar is het weer spannend, want zo vaak vindt dit gesprek niet plaats. Deze spanning is eigenlijk niet nodig, want dit gesprek is vooral gericht op jouw ontwikkeling als werknemer. Dit is juist het moment dat je bepaalde zaken kan bespreken. Bang hoef je niet te zijn, maar het is wel belangrijk dat jij het serieus neemt. In deze blog lees jij alles over het functioneringsgesprek! 

Wat is een functioneringsgesprek?

De naam zegt het eigenlijk al; een gesprek over jouw functioneren. Een functioneringsgesprek is vaak een tussentijdse beoordeling over de voortgang van overeengekomen afspraken. Hierbij kijk je samen of de eerder gemaakte doelstellingen nog steeds haalbaar zijn. Waar nodig zullen deze aangepast worden. Ook kan het zijn dat er nieuwe toekomstplannen opgesteld worden. Dit, zodat de samenwerking nog beter zal worden.

Een functioneringsgesprek is altijd tweezijdig, oftewel; een dialoog. Jullie brengen allebei punten in en zullen ook beiden vragen stellen. Zo maak je nieuwe afspraken en stel je doelen op waar je de komende tijd naar toe kan werken.

Wanneer wordt een functioneringsgesprek gevoerd?

Het functioneringsgesprek is vaak een keer per jaar. Dit betekent natuurlijk niet dat er maar een moment is waarbij je iets kan bespreken met jouw werkgever. Deze momenten kan je altijd zelf creëren door bij je werkgever een gesprek aan te vragen. Geef het aan als je iets dwars zit, anders ga jij straks met tegenzin naar je werk.

Verschil functioneringsgesprek en beoordelingsgesprek

Er zit een groot verschil tussen een functioneringsgesprek en een beoordelingsgesprek. Een beoordelingsgesprek is het gesprek waarbij jouw werkprestaties worden beoordeeld. De feedback komt dan voornamelijk van jouw werkgever. Bij een functioneringsgesprek gaan jullie samen in gesprek. Hierbij geven jullie elkaar feedback om de samenwerking en jouw ontwikkeling nog beter te laten verlopen. 

Functioneringsgesprek voorbereiden

Om jouw functioneringsgesprek goed voor te bereiden, kan je een aantal dingen doen. Bedenk allereerst welke onderwerpen je wilt bespreken tijdens het gesprek. Die onderwerpen zullen voor jou erg belangrijk zijn. Dus die wil jij ook zeker besproken hebben.

Kijk daarnaast ook kritisch naar jezelf. Wat vind je dat je goed gedaan hebt? En wat gaat juist niet zo goed? Feedback kunnen geven op jezelf is een goede eigenschap. Zo kunnen jij en je werkgever nadenken over oplossingen.

Denk verder ook na waar jij naartoe wilt werken. Wat wil je nog bereiken? En hoe ga je dat doen? Denk na over jouw ambities en doelen en over wat je nodig zou hebben van je werkgever als jij deze wilt bereiken. Als je bijvoorbeeld een cursus wil volgen, heb je wellicht een  opleidingsbudget nodig.

Kijk terug naar afspraken die in het vorige functioneringsgesprek gemaakt zijn. Bedenk of jij je hieraan hebt gehouden, of jij je doelen bent nagekomen en of jij nu tevreden bent met jouw werkzaamheden, de scholingsmogelijkheden en/of de communicatie met collega’s. Vergeet naast de punten die niet gelukt zijn ook niet om de punten te benoemen die wel geslaagd zijn de afgelopen periode. Ook fijn om de positieve punten te delen!

Onderwerpen functioneringsgesprek

Een belangrijk onderwerp bij een functioneringsgesprek is persoonlijke ontwikkeling. Denk hierbij na over waar je heen wilt groeien in jouw functie, waar je jouw toekomst ziet, waar jij je in wilt verbeteren of waar jij nog meer van wilt gaan leren. Dit zijn ook belangrijke punten om te weten voor jouw werkgever. Heb jij nog andere plannen binnen het bedrijf? Dan zal de werkgever enthousiast met jou naar die plannen toe willen bouwen of eventueel aangeven dat die plannen niet te realiseren zijn. Als jij niet hoeft te groeien, zal jouw werkgever hoogstwaarschijnlijk wat minder aandacht, tijd en budget in jouw persoonlijke ontwikkeling willen steken.

Een ander onderwerp wat besproken kan worden, is het salaris. Als jij meer salaris wilt verdienen en ook goed kan laten zien waarom jij dit zou moeten verdienen, zou je dit in het gesprek kunnen aangeven. Lees hiervoor nog even onze blog over het vragen om salarisverhoging.

Functioneringsgesprek verplicht

Een functioneringsgesprek is niet verplicht. Als jouw werkgever hier niet mee komt, kan je deze altijd zelf aanvragen. Wil jij het gesprek niet? Dat kan natuurlijk ook en dit hoor je dan ook aan te geven. Besef wel goed dat dit een van de weinige momenten is dat je werkgever goed en intensief met jou kan en wil zitten over jouw op- en aanmerkingen, wensen en behoeften binnen het bedrijf.

Als jij dit gesprek dus niet wilt, maar je een paar maanden later toch met je werkgever wilt zitten, kan het zijn dat je werkgever dan geen tijd voor jou heeft. Pak deze kans daarom met beide handen aan. Ook als jij niet zo veel te melden hebt, heeft jouw werkgever dit misschien wel.

Het belangrijkste is dat je rustig en jezelf blijft. Onthoud dat het geen beoordelingsgesprek is, maar een functioneringsgesprek. Dat jij dus ook aan mag geven hoe jij je voelt en wat, volgens jou, goed en minder goed gaat binnen het bedrijf. Het doel is om jouw ontwikkeling te bespreken en indien nodig aan te passen naar jouw (nieuwe) ambities en doelen. Luister goed naar jouw werkgever en zorg andersom ook dat jij genoeg aan het woord bent. Zo komen jullie samen tot de beste conclusies en oplossingen.

Nog vragen over dit onderwerp? Bel dan naar 0174 – 725 200 of neem contact met ons op. Wij helpen je graag!

Deel via: