Functioneringsgesprek: alles wat je moet weten

Blog 12

Het is zo ver, jouw functioneringsgesprek staat over een week gepland. Ieder jaar is het weer spannend, want zo vaak vindt dit gesprek niet plaats. Deze spanning is eigenlijk niet nodig, want het gesprek is vooral gericht op jouw ontwikkeling als werknemer. Het moment dus, om bepaalde zaken te bespreken. Neem het gesprek vooral serieus en wees niet ongerust. In dit blogbericht lees jij alles over het functioneringsgesprek!

Wat is een functioneringsgesprek?

De naam zegt het eigenlijk al; een gesprek over jouw functioneren. Een functioneringsgesprek is vaak bedoeld als een tussentijdse beoordeling over de voortgang van overeengekomen afspraken. Samen wordt er gekeken naar gemaakte doelstellingen en of deze doelen nog steeds haalbaar zijn. Waar nodig zullen de doelen aangepast worden. Het kan ook voorkomen dat er nieuwe toekomstplannen opgesteld worden. Dit, zodat de samenwerking nog beter zal verlopen.

Een functioneringsgesprek is altijd tweezijdig, oftewel; een dialoog. Beiden kanten brengen punten naar voren en je stelt beiden vragen aan elkaar. Zo maak je nieuwe afspraken en stel je doelen op waar je de komende tijd naar toe gaat werken.

Wanneer wordt een functioneringsgesprek gevoerd?

Het functioneringsgesprek is vaak één keer per jaar. Dit betekent natuurlijk niet dat er maar een moment is waarbij je jouw voortgang kan bespreken met jouw werkgever. Probeer zelf een gesprek aan te vragen. Wanneer het gesprek plaatsvindt, dat plan je zelf. Zo voorkom je dat je met iets dwars blijft zitten. Geef het vooral aan, anders ga jij straks met tegenzin naar je werk.

Verschil functioneringsgesprek en beoordelingsgesprek

Zo nu en dan denk je na over hoe je functioneert op het werk. De manager roept je bijvoorbeeld op voor een functioneringsgesprek of een beoordelingsgesprek. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen die twee? 

Een beoordelingsgesprek is het gesprek waarbij jouw werkprestaties worden beoordeeld. De feedback komt voornamelijk vanuit jouw werkgever. Onthoud wel dat jouw prestaties besproken worden en hier consequenties aan zijn verbonden. Een beoordelingsgesprek vind meestal één keer per jaar plaats. Bij een functioneringsgesprek gaan jullie samen in gesprek, zoals we al eerder hebben benoemd. Tijdens dit gesprek wordt het functioneren van zowel jou als je werkgever besproken.

Je bespreekt hoe het op het werk gaat, zoals je inzet, hoe ga je met collega’s om, hoe zie jij je toekomst en wat heb jij nodig om beter en efficiënter te werken. Als jij wil groeien, dan bouwt de werkgever samen met jou plannen om daar naartoe te werken. Als jij niet hoeft te groeien, zal jouw werkgever hoogstwaarschijnlijk wat minder aandacht, tijd en budget in jouw persoonlijke ontwikkeling willen steken. Vergeet niet dat de balans tussen privé en werk ook belangrijk is. De teamleider kan bijvoorbeeld vragen hoe het gaat op de werkvloer en bespreekt dit verder met het team. Zo wordt er een idee geschetst of alles goed verloopt in het team.

Een ander onderwerp wat besproken kan worden, is het salaris. Als jij meer salaris wilt verdienen en ook goed kan laten zien waarom jij dit zou moeten verdienen, zou je dit in het gesprek kunnen aangeven. Lees hiervoor nog even onze blog over het vragen om salarisverhoging.

Functioneringsgesprek voorbereiden

Bereid je functioneringsgesprek goed voor! Wij geven je alvast wat tips mee. Bedenk allereerst welke onderwerpen je wilt bespreken tijdens het gesprek. Die onderwerpen zijn voor jou vast erg belangrijk. 

Kijk daarnaast ook kritisch naar jezelf. Wat vind je dat je goed het gedaan? En wat gaat juist niet zo goed? Feedback geven op jezelf is een goede eigenschap. Zo kan de werkgever goed meedenken over oplossingen.

Waar wil jij naartoe werken? Denk na over jouw ambities en doelen en hoe kan jouw werkgever daarbij helpen om dat te bereiken. Als je bijvoorbeeld een cursus wil volgen, heb je wellicht een  opleidingsbudget nodig.

Blik terug op afspraken die in het vorige functioneringsgesprek gemaakt zijn. Denk na of je je aan je doelen hebt gehouden, of je ze hebt bereikt en of je tevreden bent met je werk, scholingsmogelijkheden en communicatie met collega's. Vergeet naast de punten die niet gelukt zijn te benoemen die wel geslaagd zijn de afgelopen periode. Ook fijn om de positieve punten te delen!

Functioneringsgesprek verplicht

Een functioneringsgesprek is niet verplicht. Als jouw werkgever hier niet mee komt, kan je deze altijd zelf aanvragen. Wil jij het gesprek niet? Dat kan natuurlijk ook en dit hoor je dan ook aan te geven. Besef wel goed dat dit een van de weinige momenten is dat je werkgever goed en intensief met jou kan en wil zitten over jouw op- en aanmerkingen, wensen en behoeften binnen het bedrijf.

Als jij dit gesprek dus niet wilt, maar je een paar maanden later toch met je werkgever wilt zitten, kan het zijn dat je werkgever dan geen tijd voor jou heeft. Pak deze kans daarom met beide handen aan. Ook als jij niet zo veel te melden hebt, heeft jouw werkgever dit misschien wel.

Het belangrijkste is dat je rustig en jezelf blijft. Onthoud dat het geen beoordelingsgesprek is, maar een functioneringsgesprek. Het doel is om jouw ontwikkeling te bespreken en indien nodig aan te passen naar jouw (nieuwe) ambities en doelen. Luister goed naar jouw werkgever en zorg andersom ook dat jij genoeg aan het woord bent. Zo komen jullie samen tot de beste conclusies en oplossingen!

Nog vragen over dit onderwerp? Bel dan naar 0174 – 725 200 of neem contact met ons op. Wij helpen je graag!

Deel via: