Zo moet jij je voorbereiden op een sollicitatiegesprek! (+ tips)

voorbereiden solliciatie rekroet blog

Een sollicitatiegesprek is een belangrijke stap in het proces naar jouw droombaan. In ongeveer 40 minuten wil jij jezelf presenteren, je vaardigheden tonen en de werkgever ervan overtuigen dat jij de juiste kandidaat bent. Een goede voorbereiding is essentieel om met vertrouwen het gesprek in te gaan. In deze blog helpen wij jou met de voorbereidingen op jouw sollicitatiegesprek!

Onderzoek het bedrijf

Begin je voorbereiding door onderzoek te doen naar het bedrijf. Verken de website, sociale media, nieuwsartikelen en eventuele rapporten of publicaties. Begrijp de missie, visie, waarden en cultuur van het bedrijf. Deze kennis stelt je in staat om tijdens het gesprek relevante vragen te stellen en te laten zien dat je goed geïnformeerd en enthousiast bent.

Begrijp de functie

Analyseer de functieomschrijving en maak een lijst van vereiste vaardigheden, kwalificaties en verantwoordelijkheden. Zoek ook naar de eigenschappen en ervaringen die het bedrijf zoekt. Zo kan je je eigen vaardigheden en ervaringen relateren aan de behoeften van de functie.

Meest gestelde sollicitatievragen

Verwacht en oefen veelvoorkomende vragen die tijdens sollicitatiegesprekken worden gesteld, zoals "Vertel eens iets over jezelf", "Waarom ben je geïnteresseerd in deze functie?" en "Wat zijn je sterke punten en zwakke punten?". Bedenk concrete voorbeelden uit jouw werkervaring om je antwoorden te ondersteunen. Wees eerlijk over je antwoorden.

Wees voorbereid op specifieke sollicitatievragen

Naast de ‘standaard’ vragen die gesteld worden, kan het ook zijn dat de werkgever specifieke vragen gaat stellen om jouw kennis te testen. Oefen dan ook van tevoren goed onderbouwde antwoorden.

Kleed je gepast

Kies je kleding zorgvuldig, passend bij de bedrijfscultuur en bij de verwachtingen van de functie. Kijk ook op de socials en website van het bedrijf wat andere werknemers dragen. Je kan beter overdressed zijn dan underdressed. Zorg ervoor dat je kleding schoon en netjes is, dit laat professionaliteit zien. Benieuwd naar de regels over de gepaste kleding? Lees dan deze blog.

Plan je reis

Zorg ervoor dat je de locatie kent en plan je reis op tijd. Controleer het openbaar vervoer of parkeermogelijkheden en neem als het nodig is, contact op met de werkgever voor specifieke aanwijzingen. Plan voldoende tijd in voor mogelijke vertragingen en kom op tijd aan.

Beoefen je lichaamstaal en stemgebruik

Het grootste deel van communicatie is non-verbaal. Oefen hierbij op een stevige handdruk, een rechte houding en oogcontact. Let ook op je stemgebruik. Spreek duidelijk en met zelfvertrouwen. Neem de tijd om te ademen en te luisteren naar de vragen voordat je antwoord geeft. Lees deze blog om te lezen hoe jij zelfverzekerd overkomt.

Bereid vragen voor

Bedenk een lijst met vragen die jij wilt stellen. Dit toont interesse in het bedrijf, de functie en kan ervoor zorgen dat je meer te weten komt over de werkzaamheden, de bedrijfscultuur, de teamdynamiek en andere belangrijke aspecten. Lees hier de blog over vragen die je zelf kan stellen.

Ontspan en wees jezelf

Blijf kalm en ontspannen tijdens het gesprek. Wees authentiek en wees jezelf. Een sollicitatiegesprek is er niet alleen voor de werkgever om jou te beoordelen, maar ook voor jou om te beoordelen of de organisatie bij jou past. Laat je persoonlijkheid schijnen en wees enthousiast over de functie.

Ben je goed voorbereid?

Een goede voorbereiding is de sleutel tot het voeren van een succesvol sollicitatiegesprek. Door onderzoek, voorbereiding en prestatie, vergroot je je kansen om indruk te maken op de werkgever. Onthoud dat het belangrijk is om echt jezelf te laten zien. Met deze tips ben je goed op weg naar een succesvol sollicitatiegesprek en jouw nieuwe functie. Veel succes!

Deel via: