Zo moet jij je voorbereiden op een sollicitatiegesprek! (6 tips)

voorbereiden solliciatie rekroet blog

Wat fijn! Je bent uitgenodigd om op gesprek te komen nadat jij hebt gesolliciteerd naar een bepaalde vacature, of wellicht een open sollicitatie hebt gestuurd. Deze kans grijp je natuurlijk met open armen aan en jij wilt goed voorbereid naar je sollicitatiegesprek gaan. Rekroet heeft voor jou een aantal tips op een rijtje gezet die jou helpen met de voorbereiding om te zorgen dat je sollicitatiegesprek soepel verloopt!

Hoe lang duurt een sollicitatiegesprek?

Een gemiddeld sollicitatiegesprek duurt 40 minuten. In deze tijd wil je je natuurlijk van je beste kant laten zien en ervoor zorgen dat jij vragen kan beantwoorden en zelf ook interactief vragen stelt. Bedrijven vinden het altijd fijn om te weten wanneer jij je ook al hebt verdiept in hen en de vacature. Zo laat je zien dat jij geïnteresseerd bent en overtuigd bent dat jij klaar bent voor deze baan.

Uitnodiging sollicitatiegesprek 

Heb jij een uitnodiging ontvangen voor een sollicitatiegesprek? Leuk! Zorg ervoor dat je snel reageert zodat je laat zien dat je enthousiast bent. Dit laat zien dat enthousiast bent om te komen en dat je snel bereikbaar bent wanneer het bedrijf je nodig heeft. Probeer altijd op de datum en tijd te kunnen die het bedrijf voorstelt, of geef zelf wat tijden en data door dat jij beschikbaar bent!

Houding sollicitatiegesprek

Hoewel het natuurlijk van belang is dat jij een goede mondelinge voorbereiding hebt gedaan en jezelf door het sollicitatiegesprek heen praat, is het ook van belang dat jij non-verbaal geen fouten maakt. Een groot deel van communicatie bestaat uit non-verbale communicatie. Ook hier kan je je bewust op voorbereiden en over nadenken. Zo is het van belang dat je rechtop zit en niet te veel beweegt. Dit leidt namelijk erg af en is erg onrustig. Ook oogcontact maken is een van de belangrijke dingen om rekening mee te houden. Lees hier meer over non-verbale fouten die je niet moet maken:

Een aantal non-verbale fouten die je niet moet maken zijn:

  • Te weinig glimlachen

  • Armen over elkaar

  • Aan je gezicht/haar zitten

  • Te veel bewegen

  • Ongeïnteresseerde houding

Wat staat er ook alweer in jouw cv?

Het bedrijf heeft jouw cv natuurlijk doorgelezen, maar weet jij zelf ook nog wel wat hierin staat? Zo schrijf je misschien wel in je cv over jouw sterke punten, maar denk ook goed na over je zwakke punten! Bedrijven vinden het interessant om ook deze punten te weten en te weten dat jij goed op jezelf kan reflecteren wanneer dit nodig is. Daarnaast vinden bedrijven het niet alleen interessant om te weten waar je hebt gewerkt, maar willen zij ook meer achtergrondinformatie hierover weten. Zorg ervoor dat je hebt nagedacht over voorbeelden in het dagelijks leven of bij je vorige werkervaringen. Lees hier tips om jouw cv goed op te stellen.

Sollicitatievragen

Een sollicitatie bestaat natuurlijk niet alleen maar uit het beantwoorden van vragen die het bedrijf aan jou stelt. Vaak begint een bedrijf met de vraag ‘Kan je jezelf voorstellen?’ Het is dan ook een belangrijke zaak dat jij dit kan. Een simpele voorstelronde is makkelijk gedaan, maar denk verder na dan je naam, leeftijd en woonplaats. Vertel eens wat meer over jouw werkervaring en laat in je introductie al zien waarom jij geknipt bent voor de functie.

Kleding voor sollicitatiegesprek 

De gepaste kleding is natuurlijk ook van groot belang. Over de ‘dresscode’ op een sollicitatie kan heel veel gezegd en verteld worden. Ben je benieuwd naar de regels? Lees dan deze blog. Belangrijk is om een dag van tevoren al jouw kleding klaar te leggen. Wanneer je nog iets mist of merkt dat er een vlek op zit, heb je zo nog genoeg tijd om dit te wassen en alsnog goed voor de dag te komen tijdens het gesprek. Kijk op de social media en de website van het bedrijf om naar foto’s te zoeken waarbij de kleding die de werknemers dragen, te zien is. Hier kan je vervolgens ook misschien al een beetje uithalen hoe jij je kan gaan kleden.

Zoals het spreekwoord zegt, een goede voorbereiding is het halve werk. Lees onze blog dan ook voor je sollicitatie nog een keer goed door en zorg dat jij zelfverzekerd, overtuigend en voorbereid het kantoor van het bedrijf kan binnenlopen en zorg ervoor dat het bedrijf jou wilt hebben voor de openstaande vacature!

Benieuwd naar de openstaande vacatures van Rekroet? Check ze hier!

Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.

Deel via: