Zo moet jij je voorbereiden op een sollicitatiegesprek! (6 tips)

voorbereiden solliciatie rekroet blog

Wat fijn! Je bent uitgenodigd om op gesprek te komen nadat jij hebt gesolliciteerd of omdat je een open sollicitatie hebt gestuurd. Deze kans grijp je natuurlijk met open armen aan en jij wilt goed voorbereid naar je sollicitatiegesprek gaan. Rekroet heeft voor jou tips op een rijtje gezet die jou helpen met de voorbereiding op jouw sollicitatiegesprek!

Hoe lang duurt een sollicitatiegesprek?

Een gemiddeld sollicitatiegesprek duurt 40 minuten. In die tijd wil je je van je beste kant laten zien en ervoor zorgen dat jij vragen kan beantwoorden en ze ook stelt. Bedrijven vinden het altijd fijn om te weten wanneer jij je ook al hebt verdiept in hen en de vacature. Zo laat je zien dat jij geïnteresseerd bent en overtuigd bent dat jij klaar bent voor deze baan.

Uitnodiging sollicitatiegesprek 

Heb jij een uitnodiging ontvangen voor een sollicitatiegesprek? Leuk! Zorg ervoor dat je snel reageert zodat je laat zien dat je enthousiast bent. Dit laat zien dat je enthousiast bent om te komen en dat je snel bereikbaar bent wanneer zij je nodig hebben. Probeer altijd op de datum en tijd te kunnen die het bedrijf voorstelt of geef zelf wat tijden door die jij beschikbaar bent!

Houding sollicitatiegesprek

Het is (natuurlijk) belangrijk dat jij een goede mondelinge voorbereiding hebt gedaan. Zo praat je jezelf door het sollicitatiegesprek heen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je geen non-verbale fouten maakt.

Een groot deel van communicatie bestaat uit non-verbale communicatie. Ook hier kan je je bewust op voorbereiden en over nadenken. Zo is het van belang dat je rechtop zit en niet te veel beweegt. Dit leidt namelijk erg af en is erg onrustig. Ook oogcontact maken is een van de belangrijke dingen om rekening mee te houden.

Een aantal non-verbale fouten die je niet moet maken zijn:

  • Te weinig glimlachen;
  • Armen over elkaar;
  • Aan je gezicht/haar zitten;
  • Te veel bewegen;
  • Ongeïnteresseerde houding.

Wat staat er ook alweer in jouw cv?

Het bedrijf heeft jouw cv natuurlijk doorgelezen, maar weet jij zelf ook nog wel wat hierin staat? Zo schrijf je misschien wel in je cv over sterke punten, maar denk ook goed na over je zwakke punten! Bedrijven vinden het interessant om ook deze punten te kennen en willen weten of jij op jezelf kan reflecteren indien nodig.

Daarnaast vinden bedrijven het niet alleen interessant om te weten waar je hebt gewerkt, maar willen zij ook meer achtergrondinformatie hierover weten. Zorg ervoor dat je hebt nagedacht over voorbeelden in het dagelijks leven of bij je vorige werkervaringen. Lees hier tips om jouw cv goed op te stellen.

Sollicitatievragen

Een sollicitatie bestaat natuurlijk niet alleen maar uit het beantwoorden van vragen die het bedrijf aan jou stelt. Vaak begint een bedrijf met de vraag ‘Kan je jezelf voorstellen?’ Het is dan ook een belangrijke zaak dat jij dit kan. Een simpele voorstelronde is makkelijk gedaan, maar denk verder na dan je naam, leeftijd en woonplaats. Vertel wat meer over jouw werkervaring en laat in je introductie zien waarom jij geknipt bent voor de functie.

Kleding voor sollicitatiegesprek 

De gepaste kleding is natuurlijk ook van groot belang. Over de ‘dresscode’ op een sollicitatie kan heel veel gezegd en verteld worden. Ben je benieuwd naar de regels? Lees dan deze blog.

Belangrijk is om een dag van tevoren al jouw kleding klaar te leggen. Wanneer je nog iets mist of merkt dat er een vlek op zit, heb je zo nog genoeg tijd om dit te wassen. Kijk op social media en de website van het bedrijf om foto’s te vinden waarbij de kleding die de werknemers dragen, te zien is. Hier kan je vervolgens ook misschien al een beetje uithalen hoe jij je kan gaan kleden.

Zoals het spreekwoord zegt, een goede voorbereiding is het halve werk. Lees deze blog dan ook voor je sollicitatie nog een keer goed door. Zorg dat jij zelfverzekerd, overtuigend en voorbereid het kantoor van het bedrijf kan binnenlopen en zorg ervoor dat het bedrijf jou wilt hebben voor de vacature!

Benieuwd naar de openstaande vacatures van Rekroet? Check ze hier!

Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.

Deel via: