Hoe gaat het nu met het thuiswerken?

Blog

Sinds corona is het thuiswerken toegenomen en veel medewerkers blijven dit (deels) doen. Thuiswerken is voor veel mensen normaal geworden en er zijn steeds meer mensen die vragen bij een sollicitatie of er thuisgewerkt kan worden. Al is het maar voor een dag in de week. Het thuiswerken kent verschillende voor- en nadelen. In deze blog bespreken wij er een aantal die de afgelopen tijd steeds meer naar voren zijn gekomen.

Dag van de thuiswerker

Vandaag (16 maart) is het de dag van de thuiswerker. Deze dag is in het leven geroepen, omdat steeds meer mensen thuis aan het werk zijn. Sommige mensen vinden het makkelijk en kunnen zich goed concentreren thuis. Dit, terwijl anderen juist hun focus er niet helemaal bij kunnen houden. Voor iedereen werkt thuiswerken anders. Hieronder lees je de meest voorkomende voor- en nadelen van thuiswerken.

Voordelen van thuiswerken

Een eerste voordeel is de flexibiliteit. Thuiswerken biedt werknemers de mogelijkheid om hun eigen werkschema aan te houden. Hierdoor wordt er een goede balans gehouden tussen het werk- en privéleven.

Een tweede voordeel is het woon-/werkverkeer. Dit is niet nodig. Hierdoor is er meer tijd om aan werk te besteden of je kunt in deze tijd andere dingen doen die in huis moeten gebeuren. Ook is thuiswerken voordeliger en milieuvriendelijker. Er hoeft minder benzine betaald te worden en het zorgt voor minder uitstoot van schadelijke stoffen.

Het laatste voordeel is een hogere productiviteit. Mensen hebben betere concentratie thuis, omdat er geen afleidingen zijn van het gepraat op de gangen en de ‘onnodige’ vergaderingen.

Nadelen van het thuiswerken

Waar we mee geëindigd zijn, kan ook een groot nadeel zijn, namelijk de afleiding thuis. Het thuiswerken kan er voor zorgen dat je allemaal huishoudelijke taken wilt oppakken of dat je je aandacht moet richten op de kinderen. Hierdoor ligt de focus niet meer op werk en dit zorgt voor een verminderde productiviteit en een lagere kwaliteit van de werkzaamheden.

Een ander nadeel is dat het thuiswerken ertoe kan leiden dat medewerkers zich minder betrokken voelen bij hun collega’s en het bedrijf. Er is minder betrokkenheid bij hetgeen er op kantoor gebeurt. De kans bestaat dat zij zich steeds meer zullen distantiëren van het werk. Dit, totdat zij het niet meer naar hun zin hebben.

Een laatste nadeel is de communicatie met collega’s die minder soepel kan verlopen.  Als niet iedereen fysiek aanwezig is op kantoor kan het moeilijk zijn om elkaar te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld komen door een slechte verbinding of omdat mensen niet opnemen of terugmailen. Op kantoor zijn collega’s dichtbij en de lijnen dus korter.

Productief thuis werken

Het kan lastig zijn om productief thuis te werken. Zeker als je het niet gewend bent of maar zelden doet. Wij hebben een paar tips voor je om productief te blijven:

  1. Creëer een eigen werkruimte: Maak een eigen kantoor. Dit helpt voor een betere concentratie en verkleint afleidingen. In dit kantoor hoort bijvoorbeeld goede verlichting en de juiste bureaustoel.
  2. Houd je aan een schema: Plan een werkdag in zoals deze ook op kantoor zou verlopen. Stel een begin- en eindtijd in en neem de pauzes die er op kantoor ook zijn.
  3. Vermijd afleidingen: Verminder afleidingen zoals televisie en social media. Stel zelf regels op. Denk aan het uitschakelen van meldingen op de telefoon tijdens werkuren en kijk alleen televisie tijdens de pauze.
  4. Blijf in contact: Zorg voor regelmatig contact met collega's. Plan bijvoorbeeld wekelijkse videocalls in, zodat iedereen op de hoogte blijft. Zowel van de werkzaamheden als van elkaar.
  5. Neem regelmatig pauzes: Zorg voor regelmatige pauzes om te ontspannen. Ga bijvoorbeeld even wandelen of fietsen.

Onthoud dat het belangrijk is om een goede balans te vinden tussen je werk- en privéleven en neem voldoende rust. Het is makkelijk om langer door te werken als je thuis werkt. Het afsluiten van het werk, uitschakelen van de computer en bewust tijd vrijmaken voor andere activiteiten kan helpen om de geest te verfrissen en te ontspannen voor een volgende werkdag. Thuiswerken kan uitdagend zijn, maar door de juiste hulpmiddelen en regels kan het ook zeer productief zijn.

Heb jij nog vragen over het thuiswerken of ben je benieuwd of dat bij de vacature die jij op het oog hebt, ook mogelijk is? Bel dan nu naar 0174 – 725 200.

Deel via: