Een succesvolle carrièreswitch; hoe pak je het aan?

Blog 1

Ben je niet tevreden met je huidige baan? Of heb je het gevoel dat je geen uitdaging meer hebt in je werk? Een loopbaanverandering kan dan de oplossing zijn om jezelf uit te blijven dagen en nieuwe kansen te verkennen. Misschien ben je wel geïnteresseerd in de tuinbouw techniek of wil je werken op de bloemenveiling. In deze blog bespreken we hoe je een succesvolle carrièreswitch kunt maken en een andere functie kan uitvoeren.

Carrière pad

Het kan zo zijn dat jouw carrière pad een hele andere wending aanneemt. Een goed gepland pad kan helpen bij het opbouwen van kennis en ervaring die nodig zijn om jouw werk gerelateerde doelen te bereiken. Toch kan het arbeidsleven er anders uit gaan zien dan dat jij voor ogen had. Dit is helemaal niet erg, het kan altijd zo zijn dat jouw interesses veranderen. Voor een nieuwe functie in een andere branche kan jij gewoon weer opnieuw een carrière pad opstellen. Je begint weer opnieuw met het opbouwen van kennis en ervaring. En met kleine stappen ga jij je dan door ontwikkelen in jouw nieuwe functie.

Identificeer je interesses en vaardigheden

Het is belangrijk om te beginnen met het ontdekken van je interesses en vaardigheden. Je kiest natuurlijk niet zomaar een nieuw beroep uit. Maak een lijst van dingen die je leuk vindt om te doen en waar je goed in bent. Probeer vervolgens banen te vinden die aansluiten bij deze interesses en vaardigheden.

Onderzoek mogelijkheden

Bekijk wat de opties zijn bij het vinden van een nieuwe baan. Zoek naar vacatures op verschillende websites en praat met mensen die al actief zijn in de branche waarin je geïnteresseerd bent. Doe onderzoek naar de eisen en kwalificaties die nodig zijn voor deze functies en kijk ook of het jou leuk lijkt om dit aan te leren.

Omscholing carrièreswitch

Als je een carrièreswitch wilt maken, kan omscholing een belangrijke rol spelen bij het vergroten van de nodige kennis voor een nieuwe baan. Dit kan worden gedaan door middel van trainingen, cursussen, workshops, stages en andere vormen van leren. Herscholing kan een uitdagend proces zijn, maar het kan ook zeker een waardevolle investering zijn in je toekomstige carrière. Het kan je aantrekkelijker maken voor werkgevers in je nieuwe werkgebied en helpen om nieuwe kansen te creëren die je misschien anders niet zou hebben gehad. Neem ook de tijd om jezelf op te leiden en de benodigde kwalificaties te behalen, voordat je gaat solliciteren op vacatures.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je werkend gaat leren. Hierbij ga je al aan de slag in jouw nieuwe werkgebied, terwijl je tussendoor ook naar school gaat. Deze ontwikkelings- en/of doorgroeimogelijkheden worden steeds vaker aangeboden bij bedrijven. Zorg er wel voor dat je de juiste afspraken maakt, waardoor je genoeg tijd krijgt voor school en het werken en leren goed te combineren is voor jou.

Bereid je voor op sollicitatiegesprekken

Bereid je goed voor op sollicitatiegesprekken. Lees je in over het bedrijf waar je solliciteert en bedenk vragen die jij kunt stellen tijdens het gesprek. Zo zorg je ervoor dat je je interesses goed laat zien, ook wanneer dit jouw eerste ‘nieuwe’ baan wordt. In een vacature lees je wel eens dat er enige ervaring nodig is voor de functie. Toch kan je wel proberen te solliciteren. Als jij goed kan laten zien waarom die ervaring niet nodig is en dat jij er wel met 100% voor gaat, kan dit ervoor zorgen dat de ervaring een zachte eis wordt die je toch niet persé nodig hebt.

Risico’s van een carrièreswitch

Een carrièreswitch kan soms eng zijn, maar wees niet bang om het risico te nemen. Soms is het nodig om uit je comfortzone te stappen om je nieuwe doelen te bereiken en te doen waar je zin in hebt. Wees niet bang voor het onbekende en ga de uitdaging gewoon aan. Iets nieuws doen wat spannend is, is veel leuker dan het werk blijven doen waar je niet meer vrolijk van wordt en geen energie meer uit haalt.

Nieuwe uitdaging in het werk

Een carrièreswitch kan een spannende uitdaging zijn, maar het zal zeker zijn vruchten afwerpen! Door je interesses en vaardigheden goed op een rijtje te zetten, de mogelijkheden te onderzoeken, jezelf op te leiden en goed voorbereid te zijn op sollicitatiegesprekken, ga je jouw droombaan zeker vinden. Wees niet bang om risico's te nemen en wees bereid om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Je wordt op den duur weer de expert in je nieuwe vakgebied!

Kunnen wij jou helpen met een nieuwe baan? Bel dan naar 0174 – 725 200. Kijk ook naar onze vacatures en check of jouw droombaan erbij staat!

Deel via: